Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017 Αμφιθέατρο Maroussi Plaza

Βασιλική Καζάζη

Senior Vice President Food & Agriculture South East Europe, TÜV HELLAS ΑΕ

Βασιλική Καζάζη
Βασιλική Καζάζη

Αρχικά εργάστηκε σε βιομηχανία τσιμέντου, στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξής και στην συνέχεια στον Ποιοτικό Έλεγχο σε βιομηχανία Τυποποίησης Ελαιόλαδου, Ελιών και Προϊόντων Ελιάς.

Από το 2000 και μετά ασχολήθηκε με την Πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, ως Επικεφαλής Επιθεωρητής σε ανεξάρτητούς φορείς πιστοποίησης και με βασικό αντικείμενο την επιθεώρηση στον Κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών.

Από το 2005 έως σήμερα είναι στέλεχος του Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου TÜV HELLAS ΑΕ, θυγατρική του γερμανικού φορέα TÜV NORD.

Το 2012 ανέλαβε την θέση της Διευθύντριας του Τομέα Πιστοποιήσεων Συστημάτων Διαχείρισης της TÜV HELLAS και πρόσφατα (αρχές 2017) ανέλαβε την ευθύνη εφαρμογής Στρατηγικού Σχεδιασμού του TÜV NORD στον Κλάδο Τροφίμων ΝΑ Ευρώπης.

Είναι απόφοιτός του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Σχολή Θετικών Επιστημών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση της Αλυσίδας Τροφίμων (Food Chain Management).

Σύνοψη Παρουσίασης
Πιστοποίηση και Βιωσιμότητα: Κανόνες και Απαιτήσεις

Στη σημερινή εποχή, οι επιχειρήσεις δρουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές. Εκτός από την ποιότητα απαιτείται να αποδεικνύουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησίa, να διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων τους και να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα / υπηρεσίες.

Η έννοια της βιωσιμότητας (sustainability) ακούγεται παντού. Τι εννοούμε με αυτόν το όρο; Τι είναι αυτό που ζητούν οι σημερινοί καταναλωτές; Ποιος καθορίζει εάν ένα προϊόν είναι βιώσιμο, ή αντίστοιχα εάν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη;

Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης.

Πώς όμως πιστοποιείται η βιωσιμότητα; Απλοποιώντας την έννοια της πιστοποιήσης, ένα προϊόν που παράγεται, ή πωλείται πρέπει να εξασφαλίζει ότι πληροί συγκεκρμένα κριτήρια και προδιαγραφές. Όταν τα κριτήρια αυτά συνοδεύονται με στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι κοινωνικά «ευαίσθητο» (social responsible), οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες και δημιουργούνται οικονομικά οφέλη σε αυτούς που εμπλέκονται για την παραγωγή του ή διακίνησή του, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για βιώσιμο προϊόν.

Τα κριτήρια και οι προδιαγραφές καθορίζονται είτε από την ίδια την επιχείρηση είτε από κλάδους επιχειρήσεων, διεθνείς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κτλ. Σήμερα πιθανά να υπάρχουν περισσότερα από 500 τέτοιου είδους κριτήρια και προδιαγραφές (πρότυπα). Η ερώτηση λοιπόν που τίθεται είναι: Η ποικιλία αυτή των προτύπων θα καταστήσει την πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα βιώσιμη;

Ομιλητές

International speaker Hugo Byrnes Ο Hugo Byrnes είναι ο Vice President Product Integrity του ομίλου Ahold Delhaize. Προ της συγχώνευσης των δύο ομίλων το 2016 κατείχε την αντίστοιχη θέση στον όμιλο Ahold.
International speaker Αναστασία Σπαθή Η Αναστασία Σπαθή ηγείται της τεχνικής διεύθυνσης (Auditing Technical Manager) στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Foreign Trade Association, με έδρα τις Βρυξέλλες.
Χαιρετισμός Βάσω Παπαδημητρίου Η Βάσω Παπαδημητρίου είναι Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, που εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο μεταποιητικό κλάδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χρήστος Αποστολόπουλος Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας και έλαβε Διδακτορικό στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Reading της Μεγάλης Βρετανίας. Κατόπιν εργάστηκε ως Ανώτερο Επιστημονικό Στέλεχος για 3 χρόνια στο Κρατικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας.
Χριστιάνα Γαϊτανίδη Μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο αριθμούς! Έτσι τα μαθηματικά έγιναν η μεγάλη της αγάπη και την οδήγησαν στα «Οικονομικά», όπου έμαθε τα μυστικά των εξισώσεων, των διαγραμμάτων, των λογιστικών φύλλων, των συναρτήσεων, των budget, των report, των cash flows και ενός πλήθους συναρπαστικών θεωρημάτων. Ανήσυχο πνεύμα, θέλει πάντα να μαθαίνει καινούργια πράγματα και δεν ησυχάζει αν δεν τα τελειοποιήσει.
Ελένη Γώγου Είναι χημικός μηχανικός και έλαβε διδακτορικό από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου και εργάζεται ως ερευνήτρια.
Τίμος Δασκαλόπουλος Ο Τίμος Δασκαλόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Delphis SA, αποκλειστικού αντιπρόσωπου του Ισπανικού εργοστασίου κατασκευής εξοπλισμού επαγγελματικών ψυγείων EXKAL για την Ελλάδα.
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης Ο Αλέξανδρος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και Διαχειριστής του Μπορούμε, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει σκοπό τη μείωση της σπατάλης φαγητού και την αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς.
Κώστας Θεοχαρίδης Εντάχθηκε στο δυναμικό της Barilla Hellas το 2001 και κατέχει τη θέση του Υπεύθυνου Αγορών Πρώτων Υλών της Barilla Hellas. Ανέπτυξε το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας του σκληρού σίτου στην Ελλάδα και συμμετείχε σε ομάδα εργασίας του ΥΑΤΤ για την Εθνική στρατηγική στα Σιτηρά.
Βασιλική Καζάζη Αρχικά εργάστηκε σε βιομηχανία τσιμέντου, στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξής και στην συνέχεια στον Ποιοτικό Έλεγχο σε βιομηχανία Τυποποίησης Ελαιόλαδου, Ελιών και Προϊόντων Ελιάς. Από το 2000 και μετά ασχολήθηκε με την Πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, ως Επικεφαλής Επιθεωρητής σε ανεξάρτητούς φορείς πιστοποίησης και με βασικό αντικείμενο την επιθεώρηση στον Κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών.
Στρατής Καμάτσος Ο Στρατής Καμάτσος είναι ιδρυτής της εταιρίας Εvo3 olive farms (evo3oliveoil.com), η οποία παράγει και εξάγει εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς από τους οικογενειακούς ελαιώνες της Λέσβου. Συγχρόνως, η εταιρεία προσθέτει κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση στη βιομηχανία τροφίμων.
Χρήστος Καραϊσαρίδης Ο Χρήστος Καραϊσαρίδης είναι Διευθυντής Logistics στη Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Είναι πιστοποιημένος Project Management Professional και πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως European Logistics Manager από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό European Logistics Association (ELA).
Λευτέρης Κιοσές Ο Λευτέρης Κιοσές από το 2010, μαζί με μία ομάδα από ειδικούς επιστήμονες, ως υπεύθυνος ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, διαχειρίζεται και εκπονεί μελέτες για τα τρέχοντα και αναδυόμενα θέματα του λιανεμπορίου, παρέχοντας αντικειμενική πληροφόρηση για τα κύρια μεγέθη, τις καταναλωτικές τάσεις και ζητήματα του κλάδου.
Σούλλα Λουκά Η Σούλλα Λουκά είναι μία από τους πρώτους ακαδημαϊκούς παγκοσμίως που έχει εμπλακεί στις τεχνολογίες blockchain (2014) όταν ανέλαβε την ευθύνη της Πρωτοβουλίας Blockchain στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Δημήτρης Νέντας Εργάζεται στην Τράπεζα Τροφίμων από το 2012, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τροφικών πλεονασμάτων και την υλοποίηση επισιτιστικών προγραμμάτων.
Δήμητρα Ξενάκη H Δρ. Δήμητρα Ξενάκη, από το 1990 εργάστηκε στην Ελαΐς Unilever Hellas AE, ξεκινώντας από το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου. Το 1993 ανέλαβε καθήκοντα Development & QA Μgr και στην συνέχεια καθήκοντα QA & Copackers’ Μgr. Από το 2003 ανέλαβε το Τμήμα Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2017 ήταν Υπεύθυνη για την Επιστημονική Επικοινωνία όλων των προϊόντων του ομίλου εταιρειών Unilever στην Ελλάδα και Διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της Ελαΐς Unilever Hellas AE.
Πάκης Παπαδημητρίου Εργάζεται στο χώρο της Ποιότητας από το 1995. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε από τον χώρο των κατασκευών και της βιομηχανίας αλουμινίου, όπου εργάστηκε σε θέματα ποιοτικού ελέγχου. Από το 1999 εργάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με αντικείμενο την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και διαχείρισης εταιρικής υπευθυνότητας.
Αχιλλέας Πληθάρας Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι περιβαλλοντολόγος και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη διαχείριση συστημάτων προστασίας περιβάλλοντος. Εργάζεται στο WWF Ελλάς από το 2004, αρχικά ως υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής. Από το 2006 και για διάστημα 7 ετών ασχολήθηκε με θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στην προσπάθεια τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίων και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θεόδωρος Χατσιόπουλος Ο Θεόδωρος Χατσιόπουλος είναι Διευθυντής της BM TRADA σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. H BM TRADA αποτελεί, τόσο στη Ελλάδα όσο και παγκόσμια, κορυφαίο φορέα πιστοποίησης στα πρότυπα sustainability (RSPO, FSC, PEFC, UTZ, sustainable Soya κλπ) καθώς και στα πρότυπα διαχειριστικών συστημάτων (πρότυπα ISO) με παρουσία σε 70 συνολικά χώρες.
  • ΧΡΥΣΟI ΧΟΡΗΓΟI
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
  • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
  • CONFERENCE EXPERIENCE SPONSOR
  • ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ